Salusidan

 

 

 

Kycklingar till salu

 

Under hela sommarhalvåret, från tidig vår och fram under hösten, så kläcker jag fram kycklingar. Jag kläcker fram dels maskinellt, i en äggkläckningsmaskin, men också naturruvade kycklingar som går ihop med hönan tills de blivit ett par månader och då säljs könsbestämda.

 

Vi har också viss försäljning av matägg från våra flitiga värphöns, om man vill äta ägg där gulan snarare är orange än blekgul.... :-)

 

 Avelsägg till försäljning!

 

Nu är det dags att starta avelssäsongen 2015! Mina egna äggkläckningsmaskiner går redan varma, och fjäderfäna har kommit igång duktigt med värpningen så nu börjar det så smått att finnas avelsägg att tillgå. Här tänkte jag berätta lite om just avelsägg.

 

Avelsägg är alltså precis som ordet säger, ägg som är avsedda att kläckas fram, antingen i maskin eller under en höna. Avelsäggen hanteras inte på riktigt samma sätt som äggen avsedda för konsumtion, exempelvis tvättas inte avelsäggen utan skulle ett tänkt avelsägg visa sig vara väldigt smutsigt när man plockar in det från redet, väljs det istället bort och hamnar ibland matäggen för tvätt.

 

Avelsäggen förvaras svalt, och ställs medan den spetsiga änden nedåt i ett flak, vilket jag förvarar lutande, för att några gånger per dag vända flaket.

 

Innan man kan börja samla in avelsäggen ska man tänka på att hålla grupperna rasrena, dvs åtskilda efter ras, tre veckor innan man börjar samla ägg. Förutsatt att man nu önskar kläcka fram renrasiga djur ur äggen förstås, jag har även en blandrasgrupp att samla ägg ifrån och det kan väl ofta ge roliga överraskningar när dessa kycklingar kläcks!

 

Jag ser allra helst att de avelsägg jag säljer kan avhämtas på plats här på gården, eftersom det är ett känt faktum att posthantering av avelsägg knappast gynnar kläckbarheten, tvärtom. Men i de fall där det inte går, kan jag tänka mig att skicka avelsägg på posten, de kommer då att paketeras väl, och avelsägg skickas lämpligen i början av en vecka för att de inte ska riskera att fastna på en postterminal någonstans, över en helg.

 

Vid intresse att köpa avelsägg ifrån mig, tag kontakt via ett mail så får du veta mer hur jag går tillväga. Kom ihåg att på äggpriserna nedan tillkommer kostnad för frakt och emballage!

 

Avelsägg - höns

Gökfärgad Maran 20:- per ägg

Svart koppar Maran 20:- per ägg

Creme crested legbar (kommer inom kort att sättas rasrent, ägg tidigast mitten av mars) 20:- per ägg

Blandrasägg (flocken består utav Araucana, Blommehöns, Maran, Australorp, Creme crested legbar, Kochin) 10:- per ägg

 

Avelsägg - kalkon

Bronskalkon 30:- per ägg

 

Avelsägg - anka

Pekinganka 25:- per ägg

 

 

Vid intresse av att köpa avelsägg eller om du undrar över något, tag kontakt med mig via mail: cejasmatte@gmail.com

 

 

 

 

 

 


Visa större karta
Hitta till oss med GPS:en: 56.544731,14.649952

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)