Recept

 
 
 

RECEPTSIDAN

 

 
Kaka med äpple
  • 100 g smält smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl grovrivet äpple
  • rivet skal av 1 citron eller 1,5 tsk citronarom
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, blanda ner alltihop i smeten.
 
Grädda ca 40 min i 175 grader.
 
Glasyr:
 
  • 200 gr philadelphiaost
  • 1 dl kesella
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker
  • 3/4 tsk kardemumma (valfritt)
 
Bred ovanpå kakan, pudra eventuellt med lite kanel.
Goda julkakor!
Jag har redan bakat dessa till jul (fast jag tycker nog att förrådet i frysen har minskat en aning...) och kan inte låta bli att dela med mig av receptet:
"Flarn och Drömmar, med havre och kokos"
 
 
  • 6 dl havregryn
  • 200 g smör el margarin
  • 2 1/2 dl riven kokos
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vetemjöl
Lägg havregrynen i en skål. Smält matfettet och häll över grynen. Tillsätt kokos, socker, ägg, bakpulver och vetemjöl. Rör ihop alltsammans. Fördela smeten i två skålar.
 
 
Flarn:
Klicka ut smeten GLEST på smorda plåtar (alt bakplåtspapper). Grädda i 175 - 200 grader i ca 5 min, tills flarnen har en svagt gul ton. Lossa dem från plåten och låt kallna på plant underlag. Pensla gärna smält choklad på undersidan!
 
Drömmar:
Blanda i 3/4 dl vetemjöl och 1/2 dl riven kokos i den här halvan av smeten. Låt smeten vila en stund ifall den verkar lös. Forma till en rulle, och dela i bitar, som du trillar till kulor som läggs på plåten. Grädda i 175 - 200 grader, knappt 15 minuter.
Enkelt och gott, av en grundsmet som man varierar till två sorter. Värt att prova till julens "kaksortiment" tycker jag!!! :-)
LYCKA TILL!!!
Detta underbart goda recept på cupcakes kommer från konditor och bagare Mia Öhrns bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk", och bara MÅSTE prövas:
  
Blåbärscupcakes
Suveränt gott, kanske till nyår?!
 
Cupcakes:
 
 
  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vanlljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 100 g vit choklad, grovt hackad
  • 80 g eller ca 1 1/2 dl blåbär, färska el frysta
 
 
Topping:
 
 
 
  • 50 g eller ca 1 dl blåbär, färska el frysta
  • 3/4 dl florsocker
  • 300 g färskost, Philadelphia el annan liknande cream cheese
  • 1 dl vispgrädde
  • Ev blåbär, vit chokladdekor el annat till dekor
 
Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa/rör/vänd försiktigt ihop till en slät smet. Fördela smeten i muffinsformar, och strö över blåbär (som fortfarande kan få vara frysta) och hackad choklad. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 25 minuter.
Toppingen: Mixa blåbären fint med stavmixer. Passera eventuellt purén genom en sil för att få den helt slät. Vispa ner florsockret och blåbärspurén i färskosten. Tillsätt vispgrädden lite i taget och vispa ihop till en fluffig glasyr, helst med elvisp. Spritsa eller klicka glasyren på muffinsen, och dekorera gärna med blåbär, vit chokladdekor (finns olika sorter i affären) eller om årstiden tillåter med färska, ätliga blommor, t.ex violer!
 
 
LYCKA TILL!!!
 
 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)