Grönsaksodling

 

På friland samt i växthus

Grönsaksodlingen här på Frankanäs består av dels frilandsodling på ett antal hundratals kvadratmeter som till absolut mesta delen sköts för hand, dels odling i vårt lilla men mycket väl fungerande växthus (faktum är att det är ett hemmabygge - Ola lovade mig ett växthus och ett växthus fick jag - våren 2009 stod det klart, och nu är vi alltså inne på den sjätte odlingssäsongen i detta hemmabygge).

Jag driver upp åtskilliga plantor här hemma varje år, och merparten av dessa förkultiveras under lysrör inomhus (i ett, för ändamålet, särskilt rum i källaren), för att senare flyttas ut i växthuset (exempelvis paprika, gyllenbär, tomat, gurka, m.m. m.m.) alt. planteras ut på friland (t.ex majs, squash, prydnadspumpa m.m.).

Det som jag odlar väldigt mycket av (förutom ovanstående) är bl.a morötter, lök och potatis, men även sallat, ärter, pumpor, m.m. Inte att förglömma: odlingen av alla örtkryddor i kruka - oregano, basilika, timjan, citronmeliss m.fl m.fl.

Sådden varierar lite grann från år till år för att se vad som trivs bäst på vår jord. Likaså driver jag även fram blomplantor; petunia, lobelia, silverek, tagetes, tobaksblommor, ageratum, bara för att nämna de vanliga, enkla sorterna. Men för att komma med fler exempel så odlar jag även eterneller, blåklint, risp m.m. för buketter, torkning och arrangemang. Dessa odlas på friland.

Här finns foton från alla våra aktiviteter på gården, på djuren och mycket annat! Klicka gärna!

 

Förstasidan
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)