Kaniner och marsvin

Våra kaniner och -uppfödning

 

Det kanske kan  tyckas motsägelsefullt, att vi har våra små marsvin Gumman och Tikka (jodå, hon är verkligen döpt efter ett vapen - Tikka T3 :-)) som sällskapsdjur inomhus, medan vi å andra sidan också har kaniner som vi föder upp och emellanåt slaktar för köttets skull.

 

 

För många är ju dessa djur jämställda då det gäller keldjursfaktorn, och skillnaden kan likaså  tyckas obetydlig, då både marsvin och kanin är ansedda som barnens sällskapsdjur och ingenting annat. Men faktum är att både kanin OCH marsvin alltid har använts som mat - fötts upp för kött - världen över. Marsvinen  i Sydamerika där de lever, men kanin är mat tror jag  i alla de delar av världen där de lever vilt, eller föds upp för köttet.

Nu äter vi ju inte upp våra marsvin, medan vi har valt att äta kaninkött, vilket får många att fråga och undra... Vanliga frågor kan exempelvis vara:

  • "Men hur kan ni äta kaniner, de som är så söta?"
  •  
  • "Nej, jag äter inte "krigsmat"!"
  •  
  • "Jamen, det kan väl ändå inte vara gott?"
  •  

 

Etc. etc. Jag tar aldrig illa upp om jag får en sådan här, eller liknande, fråga ställd till mig, utan istället försöker jag beskriva hur vi ser på det hela.

Faktum är att det kött som man närmast kan likna vid just kaninkött, är kyckling. Det är ett ljust, vitt kött, med i mitt tycke väldigt neutral smak som man kan använda på oerhört många sätt i matlagningen. Jag brukar säga: Hur kan man INTE tillaga kanin!??!!

 

Man kan koka, göra gryta, göra hel i ugn, man kan röka, grilla, man kan bena ur och göra fyllda rulader, man kan mala och få färs som är användbar till i sin tur hur mycket som helst!

Endast fantasin sätter gränser för själva tillagningen!!!

Angående frågan att de är just söta, så javisst är de det! Våra "jättekaniner" kanske inte är lika söta som en hermelin eller en Löwen, men visst är de söta och fina, absolut.

 

 

Men då undrar jag själv: säg vilket ungt djur som inte är "sött"/gulligt? Kalven som är så god, kultingen eller kycklingen? Alla är söta och gulliga, och dessa äts med god aptit. Det jag/vi här hemma känner som en stor anledning till att äta egenproducerat kött från våra djur, är framförallt att vi vet att djuren haft det bra då de levde, de äter bra foder och hanteras dagligen utan stress, och då tiden är inne så dör de också helt utan stress och de behöver inte ens transporteras, utan alltihop sker här hemma. Samma filosofi gäller även för det viltkött och den fisk vi själva tar upp, det är sådant som vi känner att vi kan äta med gott samvete!!!

 

Såhär tycker vi, och jag har full förståelse för de som inte håller med - förutom på en enda punkt, kanske... Kan man gå till sin lokala livsmedelsbutik och köpa köttet som finns där, oavsett om det finns i frysen eller är färskt, så ska man tänka efter både en och två gånger innan man ifrågasätter hur i hela världen man kan äta "söta kaniner". ;-)

 

 

Våra kaniner bor i rymliga burar som rengörs och fylls på med nytt strö flera gånger i veckan, och avelsdjuren får också komma ut i uteburar för att beta gräs under sommarhalvåret. De får foder i form av pellets (honor som är dräktiga eller har ungar), korn, havre, majs och givetvis sådant som inte kan säljas från odlingen, vad jag kallar andrasorteringen, av t.ex morötter och annat. Vi är måna om att hantera våra avelsdjur och få dem riktigt tama så att man utan problem kan t.ex klippa klor och annat som behövs under en kanins liv, dessa har också namn och inte enbart nummer. Vad gäller avkommorna som vi fött upp för att slakta, så hanterar vi dem så att man utan problem kan lyfta dem och "pyssla" med dem utan att de blir rädda eller stressade, och detta gör vi för att det ska gå snabbt, enkelt och smärtfritt (samt stressfritt!) vid slakten, eller om vi väljer att sälja ut ett antal avkommor då de är avvanda, så ska köparna kunna få med sig en hanterbar kanin hem. En fullvuxen "jättekanin" på 7 kilo som inte är tam, är inte helt rolig att handskas med....Däremot döper vi aldrig avkommorna, annat än i de fall då vi menar behålla djur för vidare avel.

 

/Malin

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)