Ceja

Vår charmiga blandrastik - världens bästa Ceja

 

 

Här lägger jag upp mina album på djuren, odlingarna, etc etc, klicka gärna!Ceja ja, vår härliga hund!!! I mars 2010 besökte jag släkten nere i Skåne, surfade runt på bl.a blocket och vips - fanns där minsann inte en annons som drog mitt öga! Vi, Ola och jag, hade länge, länge pratat om att skaffa hund - vi är båda uppvuxna med hundar runt omkring oss, och för min egen del var även brukshundsklubben och hundutställningar vardagsmat under hela min uppväxt - samt inte minst hade vi pratat om att skaffa, inte en renodlad JAKThund (dvs för drivande jakt), men väl en hund lämpad för eftersök med tanke på våra övriga engagemang.

Ibland har man sådan tur - annonsören hörde hemma i Tingsryd, vilket jag fick veta under vårt första telefonsamtal; endast cirka 30 min bilväg från oss! Sedan gick allt undan, hunden (Ceja) kom, sågs och (uppenbarligen) segrade! Hon blev vår, och även om vi insåg redan från start att det inte var en helt problemfri hund vi hade funnit, så tror jag inte att vi/jag har ångrat oss en dag.

Ceja har en outtömlig energikälla - jag önskar jag hade lösenordet dit - hon är för det allra, allra mesta pigg, glad och oerhört sprallig. Det vill säga; när hon inte plötsligt blir olycklig, som t.ex över att bli lämnad ensam. Detta fick vi veta redan från början, men tack vare att matte - jag - är hemma merparten av tiden så såg vi aldrig det som ett problem, och det har det aldrig utvecklats till heller! Men visst, jag skulle inte vilja tänka på hurdant denna lilla hund mått om hon hamnat i ett hem där hon fått vara "ensam hemma-hund" typ 5 dagar i veckan...

Här lägger jag upp mina album på djuren, odlingarna, etc etc, klicka gärna!Nu har hon fått prova på det mesta; ganska omgående började vi öva blodspår med henne, vilket gick galant. Tiden gick, sen sköt husse en råbock på premiären den 16/8, och då tillkallades jag och Ceja ut för ett "eftersök". Låt mig tillägga, att bocken inte var skadskjuten, men det var ganska tät ungskog och med hundträningen i sikte så kallade husse ut "sina tjejer".

Det som möjligtvis kunde ha tagit oss allt emellan 20 minuter till ett par timmar, kanske t.o.m. mer, tog för Cejas nos ca 5 minuter. Bocken låg som han skulle, fint skott, duktig hund. Vi var så nöjda!

I slutet av september tog Cejas ack så känsliga nos, sig an ett skjutet vildsvin. Första grisen dessutom, hur skulle hon nu reagera?! Jodå, grisen hittades efter kanske 5-6 minuter, men entusiasmen var inte alls lika stor som med rådjur. Nosen rynkad när hon väl var nästan framme vid grisen, usch fy, luktar illa - tycktes Ceja mena. Inget intresse alls av att närma sig ytterligare, men ändå ett väl utfört jobb!!! Gris var nytt och okänt och luktade inte gott, men hon fixade det!!

Ceja har även varit med vid eftersök på en älgjakt, som dock avbröts pga att det beskjutna djuret vandrat in på andra marker.

Svårt att tro, att det är samma hund som älskar att ligga på rygg i soffan och få magen kliad. Men det är vår Ceja det. Ibland åker flytvästen på, sen bär det ut på sjön i båten. Inte för att vi betvivlar hennes simkunskaper, inte alls - men det är väldigt bra att ha ett "handtag" på hunden i båtsituationer (det finns alltså ett fastsytt handtag på hundflytvästen).

Ceja får verkligen vara med om allt ihop med oss, och hon följer alltid med i bilen när vi ska iväg (något hon älskar, och att INTE ta henne med vore både otänkbart och snarast straffbart - Ceja älskar att åka bil!). Det är ju inte bara lata kvällar i soffan, eftersök eller fisketurer i båten, utan vi cyklar med henne och försöker hålla henne så road och motionerad som vi kan. Dessutom är hon faktiskt en alldeles superb vakthund, som i stort sett alltid går lös hemma på gården och "patrullerar"!

Här lägger jag upp mina album på djuren, odlingarna, etc etc, klicka gärna!Jag kommer att uppdatera Cejas sida efterhand, kika gärna in igen!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)